Spiritualiteit

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Spiritualiteit

Oei... Misschien niet de slimste titel voor deze pagina. Sommige mensen zullen misschien niet eens verder lezen en opzich is dat prima, maar ook wel weer jammer natuurlijk. Wat is spiritualiteit nu eigenlijk of misschien wel beter gezegd wat maken onze gedachten van het woord spiritualiteit. Ik denk namelijk dat het minder 'spannend' is dan er vaak wordt gedacht.

In onze (westerse) maatschappij wordt ons aangeleerd hoe wij moeten denken. Eigenlijk vanaf de tijd dat we leren lopen krijgen we al te horen wat goed is en wat fout is. Er wordt je aangeleerd wat wij normaal vinden en wat ongepast is. Maar ook andere waarde en normen die je vanuit volwassenen worden meegegeven bepalen voor een groot deel je eerste levensjaren. "Is dat fout dan?" hoor ik je vragen. Zoals al eerder verteld is het niet aan mij om hierover te oordelen. Het is een standaard verwachtingspatroon geworden van onze maatschappij, maar wel één die door ons zelf gecreëerd is.

"Het resultaat van dit effect is zo enorm prachtig"

Wat is nu spiritialiteit en waarom wegen we dit woord zo zwaar af? Waarom hangen we zoveel waarde aan dit woord? Het hokjes denken is ook zo'n maatschappelijk 'dingetje', want je bent; of rationeel, of spiritueel... maar is dat ook zo?

Als ik heel filesofisch wordt zou ik zeggen; "We zijn allemaal 100% spiritueel." We komen als een hoopje cellen ter wereld en de spirit bepaald wie we zijn." Dus we zijn allemaal onderdeel van het spiritueel leven, voordat we 'gevormd' worden door de maatschappij. Waar we de eerste levensjaren veel op ons gevoel beoordelen, leren we later in het leven rationeel te denken en ons aan te passen aan alle maatschappelijke 'regels'.

Voorbeeld: Een jong kind zal je altijd beoordelen om wie je bent en niet om wat je doet of hoe je eruit ziet. Een volwassene daarentegen zal altijd zijn oordeel vellen rondom zijn gedachten: "Hij heeft een betere baan, dus zal hij wel arrogant zijn." Onze gedachten bepaald wat wij gaan zien.

Nog een voorbeeldje van ons denken: Als wij volwassenen buikpijn krijgen gaan wij eerst nadenken wat het allemaal zou kunnen zijn, misschien gaan we zelfs googlen welke ziekte we hebben. Maar we denken ook meteen: Ik wordt ziek, kan ik morgen wel werken of kan ik dit weekend wel op vakantie? We denken hier veel meer over na, we hebben al een oordeel voordat we weten wat er aan de hand is. En deze laatste zin kunnen we denk ik ook wel projecteren op onze maatschappij. We kunnen van een klein dingetje een groot probleem maken. We laten ons leiden door de gedachten en niet door ons gevoel.

Onze gedachten bepalen ook ons gevoel en daar moet je maar eens goed op letten en/of over nadenken. Als we bovenstaand voorbeeld nemen van de buikpijn zal onze gedachten ons veel zieker maken dan we zijn. Bij angst zie je dit ook gebeuren, je gedachten brengen je in een noodsituatie en hoe langer dit duurt hoe erger dit wordt. Terwijl als je gecontroleerd naar je gedachten 'kijkt' zul je merken dat de angst afneemt en je de situatie leert relativeren. 'Angst regeert', maar het is juist de bedoeling dat jij zelf de controle neemt over je gedachten.

Voor mensen die een angststoornis of een dwangneurose
ontwikkeld hebben is dit bovenstaande misschien een goede tip om mee te nemen in je 'weg naar geluk'. Wellicht komen we hier later op een andere pagina nog een keer uitgebreider op terug.

"Wat heeft spiritualiteit nu met deze voorbeelden te maken?" Misschien niet zoveel, maar ik wil je duidelijk maken dat iedereen op deze wereld energie is en wat wij 'de orde van de dag noemen.' misschien alleen maar de gevestigde orde is van jouw omgeving of wat jouw gedachten ervan wil maken. Je bent wat je wordt verwacht te zijn. Het 'leven naar ons gevoel' wordt ons afgeleerd, hoe jammer is dat?

Moeten we nu dan met zijn allen, al slaant een trommel, om een kampvuur hand in hand gaan dansen om vervolgens geesten op te gaan roepen?" Als jou dat leuk lijkt moet je dit zeker doen, maar dit is (juist) niet wat ik je probeer te vertellen. Er zit een enorme wereld tussen die spiritualiteit waar jij nu misschien aan denkt en juist die kleine dingen die je kunt gebruiken in je dagelijks leven.

Ik gebruik het woord spritueel het liefste zo min mogelijk en ook alle andere woorden die zweverig klinken heb ik niet zoveel mee, maar noem het zelf hoe je het graag wilt noemen. Het zou alleen zo mooi zijn als we van 'het beoordelen vanuit ons gevoel' weer onze standaard gaan maken.
Je kunt niet zomaar vandaag of morgen 100% spiritueel zijn (denk ik), ook dit is een leerweg. Ga dit dan ook niet proberen, pak het rustig aan en maak het leuk. Ook hierbij geldt weer dat je best mag fantaseren en visualiseren, dit maakt de drempel een stuk lager.

Zo is er altijd iemand met je mee die jouw begeleid in het leven. Of ik mijn 'persoon' ooit gezien heb? Niet dat ik weet, ik probeer hem/haar soms wel eens te visualiseren. Ook vallen mij op de meest vreemde momenten ideeën of antwoorden binnen en daar bedank ik mijn 'adviseur' dan ook voor. Flauwekul? Misschien heb je gelijk, maar het helpt mij om bewuste en mooie keuzes te maken in het leven. Het maakt het leven zoveel waardevoller als je dit gaat en wilt inzien. En noem het gerust een placebo effect, maar het resultaat van dit effect is zo enorm prachtig. Er gaat een totaal nieuwe wereld voor je open en ik kan het weten, ik was eerst ook erg sceptisch.

Waar kun je mee beginnen? Ik kan je niet 100% begeleiden op jouw pad, je bepaalt namelijk zelf wat jouw wel past en wat niet. Laat je gevoel je dit ingeven en ga opzoek. Lees, leer en zorg dat je er steeds meer voor open staat. Door enkel en alleen maar er voor open staan zul je al voelen wat dit met je doet en wellicht wil je hier dan steeds meer over weten. Ben je nu spiritueel geworden? Ik wil dit woord niet zoveel waarde meegeven, maar het is wel mooi dat je steeds meer openstaat voor het leven, voor jouw leven!

Je kunt hierin (vaak) ook de healing (zoals ze dat noemen) vinden waar je misschien naar opzoek bent. Pas als je de dingen uit het verlden kunt vergeven zul je merken dat je steeds verder komt in jouw spirituele ontwikkeling.

Je kunt nu alvast beginnen om 'het oordelen' in het dagelijks leven te minderen en vraag jezelf eens wat vaker af waarom je iets doet zoals je dit doet. Probeer je te laten leiden door je gevoel en niet door je gedachten. Ik noem het wel eens vaker 'kuddegedrag', We doen iets omdat een ander dit ook doet of omdat dit van ons wordt verwacht, waarom eigenlijk? Ga zelf eens nadenken wat je wilt en maak keuzes met je gevoel. Zo zal niemand verwacht hebben dat ik dit blogboek zou gaan beginnen, ik zelf misschien niet eens. Het is wel iets wat ik doe, omdat mijn gevoel dit me ingeeft en ik zo de woorden die tot mij komen met jullie kan delen.

En heb je even een kleine tegenslag? Laat het gebeuren, kijk ook hier met een 'vrije gedachten' (open minded) naar, je zult merken dat je minder 'in zak en as' komt te zitten als je dit doet en vaak leer je er ook weer van.


Je zult merken dat je een bepaald geluk in je kunt vinden die geen oorzaak heeft. Alleen maar door jouw leven ruimte te geven in jezelf. Geen gekocht geluk, maar echte energie die je ontvangt en niets als beloning (want dat is rationeel denken...), maar gewoon omdat dit bij het leven hoort, sta er voor open, bedank het leven en geniet van de energie.

Een hele mooie en prachtige reis gewenst!

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019