Wees lief

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Wees lief

In harmonie leven met jezelf en met je omgeving, wees lief voor jezelf en voor de wereld waarop je leeft. Leef samen met elkaar en zorg goed voor jezelf, daarna kun je ook een ander helpen wat vervolgens jouw leven ook weer verrijkt. 

"Leg de telefoon eens wat vaker aan de kant", "zet de tv uit en pak een goed boek", "neemt tijd voor een ander en voor jezelf." 
We weten allemaal dat dit beter is en het wellicht een goede opzet is naar een gelukkiger leven, maar de drempel tussen 'weten' en 'doen' is soms (helaas) best wel hoog.

Door lief te zijn voor je zelf en voor een andere krijg je zelf ook weer veel terug. Leer te herkennen wat je hierdoor ontvangt, zodat je er op een positieve manier gebruik van kunt maken. Leer te voelen wat dit doet voor jouw geest en lichaam. Een prachtisch 'instrument' wat je kunt inzetten voor een gelukkiger leven. Het is niet altijd even makkelijk, maar maak een start en je zult zien dat je stap voor stap dichter bij je doel komt. Succes op je tocht! 

"Wees lief voor je zelf, zodat je dit ook voor een ander kunt zijn."


Een bijbelse tekst (o.a. Marcus 12:31) verteld ons: "Heb uw naaste lief als u zelf." Dit klinkt heel aannemelijk en nobel. Maar ik vraag mijzelf ook vaak af of iedereen wel zo goed is voor zichzelf als dat ze soms voor een ander kunnen zijn. Ik zou deze tekst dan ook graag aanpassen in: "Wees lief voor je zelf, zodat je dit ook voor een ander kunt zijn."

In een vorige blog hebben we al besproken dat deze gedachten niet zo associaal is dan hij misschien klinkt. Want door goed voor jezelf te zorgen kom je beter in balans en krijg je meer energie. Deze energie straal je uit en wordt opgevangen door je naasten. Je zult merken dat mensen om je heen ook veel opgewekter reageren als jij dit ook bent. 

Daarom begint je reis naar een gelukkiger leven echt bij jezelf. En natuurlijk leef je samen met de mensen om je heen, maar vergeet niet om ook lief te zijn voor jezelf. Dit hoeft niet moeilijk te zijn en past zelfs in een druk bestaan. Eén van de belangrijkste dingen waar je mee kunt beginnen is: "Zorg goed voor je lichaam, zowel van binnen als van buiten."

Door aandacht te besteden aan een gezonde levenstijl (dit mag jezelf invullen) ga je je ook beter voelen, maar dat niet alleen. Doordat je niet 'in je lichaam leeft' maar juist 'samen met je lichaam' ga je ook meer 'voelen en beleven'. Je wordt je bewuster van reacties van je lichaam, Zo ga je bijvoorbeeld stress gerelateerde klachten in een veel vroeger stadium herkennen. Je lichaam geeft namelijk tijdig aan als het teveel druk ervaart. Door hier gehoor aan te geven en misschien wel even rust te nemen of juist een flinke wandeling te maken om je 'zinnen te verzetten' zal je lichaam je hier heel dankbaar voor zijn en je een onverwaardelijke vriendschap aanbieden. 

Dit klinkt misschien raar, maar door je lichaam tot je beste vriend/vriendin te maken ga je elkaar ook steeds beter begrijpen, ga je overleggen met elkaar en voorzie je elkaar van tips. Je leert elkaar ook te vertrouwen, waardoor er heel veel goede energie vrij komt voor je lichaam en geest.

Leer ook weer te 'beleven', leer weer te voelen, sta eens even letterlijk stil tijdens een mooie wandeling. Laat de omgeving 'binnen komen' en voel wat dit doet met je lichaam. Welke gedachten krijg je hierbij en welke emotie roept dit in je op. Zet je telefoon eens wat vaker op stil, pak een goed boek en neem een half uurtje (liever langer) per dag voor je jezelf.

Dus een gezonde levenstijl en rust zijn belangrijke pijlers in je leven. Maar wees ook lief voor de mensen en dieren om je heen. Je leeft samen op deze wereld, je bent zielsverwanten van elkaar, heb respect voor elkaars leven en steun elkaar hierin. Probeer er te zijn voor elkaar, maar leer ook te zien of iemand jouw hulp wel of niet kan gebruiken. Soms is een handreiking, een luisterend oor of een schouderklopje al genoeg. Wees lief, dan zal een ander dit ook zijn voor jou.

Ben ook niet te streng voor jezelf, je bent mooi om wie je bent en elke stap die je behaald door er bewust mee bezig te zijn is een stap in de goede richting. Ben trots op elk doel wat je behaald, al is deze nog zo klein. Treur ook niet teveel als het even tegenzit, het is geen wedstrijd, jouw tijd komt nog wel. Vervolg je pad verder en zie wat voor moois jou dit gaat brengen.

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019