Aarden

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Aarden

Daar komen we weer met zo'n zweverig beladen term; 'Aarden'. En dan bedoel ik niet het meervoud van de aarde… Heb je jezelf trouwens wel eens gerealiseerd dat dit een zelfstandig naamwoord is die geen meervoud kent? De uitleg zoals je deze tegenkomt op het internet is: "Er is geen correcte meervoudsvorm van het woord ‘aarde’. Zowel ‘aarden’ als ‘aardes’ kunnen niet gezien worden als het meervoud van ‘de aarde’. Dit is omdat er in principe maar één aarde is." Grappig eigenlijk om te weten toch?

Hieronder gaan we proberem uit te leggen wat aarden eigenlijk is en waarom je het kunt gaan gebruiken in het dagelijks leven. Eigenlijk hoort het bij de basisbeginselen van het leven en ook hier gaat het voornamelijk over bewustwording en 'het leren voelen' wat er in je lichaam gebeurt. Veel plezier gewenst bij het lezen van deze onderstaande bladzijde.

"Het gaat er ook niet om hoe goed iemand is in dit proces, het gaat er om dat je er prettig bij voelt."


Ik probeer alle teksten zoveel mogelijk uit de 'zweverige hoek' te halen. Dit is niet omdat ik denk of vind dat spiritualiteit niet bestaat of omdat ik vind dat je hier niet in mag geloven, maar ik denk dat je spiritualiteit nooit 'zwart/wit' kunt zien. Je bent niet; of spiritueel, of niet… Er is niet eens echt een keuze, het is onderdeel van ieders leven.

Ook in jou leven gebeuren dagelijks (spirituele) dingen die je waarschijnlijk niet eens opmerkt, omdat je ze als heel normaal ervaart en je er dus niet eens bewust aandacht aan geeft. Eigenlijk is het dan ook vreemd dat wanneer je leert om je levenspad bewuster te bewandelen en je deze mooie energetische en spirituele dingen wel echt bewust mee gaat maken, er plots wordt gezegd dat je spiritueel bent... Dit terwijl er niets essentieels is veranderd, je bent je er alleen meer bewust van geworden.

 

Er is ook nooit geen goed of fout bij het wel of niet openstellen voor een bewuster leven dan je maatschappelijk wordt bijgebracht. Wel kan het verlossend of inspirerend zijn om je open te stellen voor wat het leven nog meer te bieden heeft. En denk nu niet dat je 100% zweverig moet gaan leven om dit te ervaren. "Nee" begin gewoon nu, vandaag, en kijk wat het je gaat brengen.   
 

Zelf heb ik dit bovenstaande ook mee mogen maken en heb het gevoel dat er meerdere mensen met mij zijn die (ieder op zijn eigen manier) 'ontwaken' doordat ze iets is overkomen. Er gebeurd iets 'groots' in je leven wat je doet besluiten om 'het anders te gaan doen'. Ik had veel moeite dat ik (voor mijn gevoel) moest kiezen tussen hulp/inspiratie uit de 'spirituele wereld' (paramedisch/alternatief) of juist moest gaan voor een psychologische benadering. Een benadering vanuit de reguliere geneeskunde, zoals ze dit noemen, terwijl deze twee vormen ook/juist veel raakvlakken met elkaar hebben.

Ik ga jou niet vertellen dat een paramedische benadering beter is dan de reguliere geneeswijze, want er zijn veel mensen die gered zijn door de kennis en kunde uit de geneeswijze die wij regulier noemen. Echter denk ik wel dat we een aantal 'ziektes' kunnen voorkomen door dichter bij de natuur te staan en meer naar je gevoel te leven. Maar zeker ook door te luisteren naar het lichaam en je open te stellen voor het beleven van je gevoel en energieën. Dus met de aandacht op het voorkomen van een ziekte en niet op het bestrijden ervan.

 

Aarden kan je helpen door beter in contact te komen met alles om je heen, maar zeker ook om beter in contact te komen met jezelf. Feitelijk is het niets meer dan letterlijk verbinding te maken met de aarde zoals ook het spreekwoord dit zegt: "Met beide benen op de grond staan." Ben je nieuw met dit onderwerp, dan kun je op een hele makkelijke manier oefenen om te aarden (zie onderstaande uitleg). Daarbij wil ik wel meteen aangeven dat als je door hebt hoe je moet aarden het geen losse activiteit meer hoeft te zijn. Je kunt het heel de dag door doen. Of het nu in een Yoga houding is in volledige rust of in de rij van een kassa met veel rumoer om je heen, in beide gevallen kun je er veel aan hebben. 

Het is juist de bedoeling om het te integreren in je dagelijks leven. Doordat je leert 'gewoon' te aarden, leer je ook in het dagelijks leven spanningen in je lichaam aan te voelen (bewustwording) en soms zelfs meteen van je af te zetten (je laat letterlijk de spanning/te veel aan energie in de aarde wegstromen). Eigenlijk dus hetzelfde proces als het rubberen riempje die je vroeger onder aan de auto's zag hangen of de aarde draad die nu nog steeds in stopcontacten te vinden is. Het is ook geen zweverig iets, het is een kennis die je al bezit en gratis en voor niks mag en kan gebruiken. En ja… wie wil dit nu niet?... 


Een voordeel van deze bewustwording is dat je bijvoorbeeld een teveel aan spanningen vroegtijdig opmerkt en er iets aan kan doen voordat je er daarwerkelijk klachten door gaat krijgen. 


Uitleg:
Pak een rustig moment voor jezelf en sluit je ogen. Zorg ervoor dat er geen (onnatuurlijke) prikkels in je omgeving zijn en dat je beide voeten verbonden zijn met de aarde. Je kunt dit dus zittend of staand doen, dat maakt niets uit. Adem diep in naar je buik (rustig) en blaas langer uit dan je inademing was, evt kun je buik intrekken zodat ook het laatste beetje lucht je longen verlaat. Doe dit drie keer achter elkaar en probeer je daarbij ook rustig te maken, keer zoveel mogelijk in jezelf.

 

Zorg nu dat je voeten stevig staan en dat jij comfortabel zit of staat. Visualiseer dat er onder aan je voeten wortels de grond in groeien en dan niet van die kleine oranje... maar van die grote dikke boomwortels. Je komt nu goed stevig aan de grond te staan. Als je dit is gelukt ben je eigenlijk al erg goed bezig, mijn complimenten. Nu kunnen we een klein stapje verder gaan.

In heel je lichaam stroomt bloed door je aderen, dat hebben we geleerd bij de biologie op school. Ook weten we dat er in heel ons lichaam zenuwen zijn die met elektrische impulsen worden aangestuurd. Maar er is nog een proces gaande en dat gebeurd door de energiebanen die in je lichaam lopen. Als je een beginner bent: '"vergeet voorlopig gerust even dat deze energiebanen er zijn, maar probeer de energie in je lichaam wel aan te voelen." En eigenlijk doe je dit al, want we kennen allemaal het gevoel van opgejaagd te worden of de energie die vrijkomt bij euforie.

 

Stuur nu deze energie vanaf je hoofd en/of borst/middenrif letterlijk door je lichaam naar je voeten en de 'wortels in de grond'. Je mag hierbij zoveel visualiseren als je wilt, de kunde is om bewust de energie te voelen en dat je leert dat je deze kunt sturen. Een hulpmiddel kan zijn dat je de energie bij elke uitademing naar beneden stuurt. Je kunt zelfs je inademing gebruiken om nieuwe energie uit de grond in je lijf op te nemen, maar probeer eerst maar eens de overtolige energie van je af te zetten, dan ben je al een mooi eindje op pad. Of dit makkelijk is? Oefening baart kunst en over een tijdje doe je dit proces misschien wel automatisch…

 

Voor de gevorderde; ik weet dat er chakra's zijn en dat alles met elkaar in verbinding staat enz. enz. Maar het grootste doel van deze website is (momenteel) 'bewustwording' en 'inspireren'. Het gaat er niet om hoe goed iemand is in dit proces, het gaat er om dat je er prettig bij voelt en als je dit (steeds meer) past ga je vanzelf opzoek naar meer kennis, wat je ook weer meer kunde oplevert.

Het is zo'n mooi proces, geniet ervan!

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019