Bewustwording

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Bewustwording

De wereld is niet veel harder gaan draaien in al die miljoenen jaren, maar het lijkt wel of we tijdens ons leven het steeds belangrijker vinden dat alles 'snel, sneller, snelst' gaat. We hebben te weinig tijd om zelf na te denken (te beleven), iets uit te vogelen of iets aan te pakken. "Ik wil dat wel doen, maar daar heb ik geen tijd voor." En ook ik word te vaak geleefd door die gedachten, moet ik bekennen.

Een deel van onze opvoeding bestond vroeger uit 'het leren om een fietsband te plakken'. Een bak met water, band oppompen, band in de bak met water, waar het bubbelt zit het gaatje om daar vervolgens behoedzaam een plakker overheen plakken. Als er nu een band kapot gaat zijn het vaak 'de opa's' die de band nog willen plakken, want zelf ben je vaak al geneigd om de fiets naar een fietsenmaker te brengen of om er een compleet nieuwe binnenband op te leggen. We gunnen onszelf deze tijd niet meer. We gunnen ons te weinig momenten om te beleven en bewust te worden van alles om ons heen.

"Mooie bloemen groeien voor wie ze wil zien bloeien"


Vroeger hing er een poster/tekening bij ons in huis waarop je een peuter zag, zittend op een stoep. Daar zat hij de bloementjes te bewonderen die tussen de stoeptegels omhoog kwamen. Daaronder stond de spreuk: "Mooie bloemen groeien, voor wie ze wil zien bloeien."

Deze zin heeft mij altijd erg gefascineerd. Van de ene kant het ontschuldige jonge mannetje, die letterlijk nog de schoonheid kan zien in zijn eigen kleine wereld en van de andere kant geeft het heel mooi aan dat er zoveel mooie dingen om je heen gebeuren waar je wellicht (te) weinig aandacht aan geeft.

Wij zijn in het leven vaak erg gedreven door geld. We willen de top bereiken, we willen prestaties neerzetten zowel op sportgebied, als ook op werkgebied. Hoe meer succes, hoe meer salaris, hoe meer geluk, toch?...

Om dit te bereiken zeggen we soms letterlijk: "Om mijn doel te bereiken moet alles wijken." En natuurlijk is het mooi als je bijvoorbeeld naar een sportieve prestatie wilt werken. Super! Doelen stellen brengt je nu eenmaal verder in het leven. Maar soms zijn we zo gefocust op dat ene doel dat we alles er om heen vergeten.

En tijdelijk je visier op de horizon hebben, is helemaal niet zo erg. Maar ben je er wel bewust van en zorg dat je ook in deze periode geniet en jouw vreugde deelt met anderen om je heen. Delen van vreugde maakt de euforie uiteindelijk groter. Als je jouw positivie energie deelt met anderen, krijg je deze ook weer terug van de mensen om je heen (daar heb ik het in mijn vorige blog uitgebreid over gehad).

Zelf heb ik een tijdje getraind om naar een sportieve prestatie toe te werken. Een aantal activiteiten om mij heen heb ik tijdelijk 'stop' gezet om tijd vrij te maken om te kunnen trainen. Tijdens een training verwoorde mijn trainer het doel van het trainingen wel heel mooi: "Ik weet dat jij de prestatie ook neer kunt zetten zonder te trainen, maar kun je er dan ook van genieten?"...

En dat is natuurlijk wel een heel mooi uitgangspunt: "Niet trainen om het uiteindelijke doel te halen, maar trainen om te kunnen genieten tijdens de reis naar dit doel." Ik denk dat we deze gedachten ook mee moeten nemen in ons dagelijks bestaan. We genieten te weinig van onze reis richting het uiteindelijke doel. We zijn teveel bezig met het bereiken van ons doel dat we de essentie van het leven en onze weg vergeten. We vergeten soms stil te staan bij de kleine mooie en speciale momenten die ons aangeboden worden ("mooie bloemen groeien, voor wie ze wil zien bloeien.")

Zelf moet ik, bijvoorbeeld op vakantie, ook oppassen om het doel niet uit ogen te verliezen. Als we ergens zijn wil ik het liefste alles vastleggen op foto's. Als ik iets moois zie denk ik eerst: "Vlug een foto, dan kan ik dit delen met de mensen om mij heen". Terwijl het doel op je reis (letterlijk bij een vakantie) natuurlijk is dat je zelf of samen geniet van de dingen die je krijgt aangeboden. Stop even de auto of de fiets en bewonder het kleine mooie moment dat je gegeven wordt. Neem het in je op, bewaar de herinnering voor later.

En natuurlijk is een foto ook leuk om te maken, maar kijk eerst bewust naar het moment, laat je zintuigen hun werk doen. Ruik een keertje extra aan die mooie bloem, voel de waterdruppels in de bomen, volg de fladderende vlinders met je ogen of beleef simpelweg de rust. En die weidse uitzichten die zo mooi zijn om te zien kun je wel op een foto vastleggen, maar het gevoel, de belevenis tijdens dat moment, zul je nooit in een foto opgeslagen krijgen. 

Eten is ook zo'n dingetje. Ken jij de smaak van je dagelijks eten net zo goed als van bijvoorbeeld dat ene lekkere ijsje tijdens het warme weer? "Ja natuurlijk" zul je zeggen, want je eet wat lekker is, je eet wat jouw 'smaakt'. Maar proef je de verschillende smaken ook nog daarwerkelijk of zitten deze alleen in je hoofd?

Tijdens onze reis worden we teveel afgeleid en vaak moet er iets in ons leven gebeuren om ons weer bewust te maken van de belangrijke dingen om ons heen. En bewustwording is goed, maar het zou toch mooi zijn als we dit ook weer kunnen ervaren zonder dat er iets voor hoeft te gebeuren? 

Je krijgt zoveel mooie dingen aangeboden, geniet hier van, zorg dat je het meemaakt en beleeft. Voel wat het met je doet en gun jezelf ook de tijd om dit te voelen en te beleven. Als je bewuster gaat leven kun je er ook meer van genieten en zul je versteld staan wat je allemaal krijgt aangeboden.

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019