Leef bewust

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Leef bewust

"Soms is even stoppen ook een vooruitgang."

Visualiseer nu dat jouw levensweg een autoweg is, misschien ben je momenteel wel netjes ingevoegd op een autosnelweg. Tot nu toe rijdt je lekker met al het andere verkeer mee. Toch is er één nadeel... Je tocht gaat lekker, je hebt je vizier op de horizon, "tot zover niets mis mee" hoor ik je denken. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, want door de hoge snelheid zie je niet met wie jij samen op de weg zit. Je ziet wellicht andere auto's voorbij komen, maar je hebt geen 'dieper' contact met de bestuurders ervan. Ook de omgeving flits langs je voorbij, je hebt geen oog voor wat daar allemaal gebeurt en/of te zien is.

 

Stel nu voor dat er plotseling een blokkade komt op de snelweg, door je hoge snelheid heb je geen tijd om te remmen, plots staat alles stil!... In je leven is nu een blokkade gekomen en misschien is het niet jouw schuld of misschien had je dit al aan zien komen maar kwam te blokkade toch sneller dan gedacht. Deze schuldvraag maakt ook niet zo heel veel uit, wel de oorzaak van de blokkade. Als je namelijk de oorzaak kent, kun je deze ook aanpakken. Soms is het alleen niet helemaal duidelijk wat nu exact de oorzaak is van de blokkade en zal je langer moeten zoeken naar een oplossing om weer een juiste weg te vinden. Dit zal altijd lonen en je sterker maken. En tsja... Soms is een blokkade wel eens nodig om ons te laten ontwaken en inzichten te geven.

 

Stel nu dezelfde levensweg voor, alleen kies nu niet voor de snelweg. Kies nu voor het landweggetje wat wel dezelfde kan opgaat, maar waar alles veel rustiger gaat. Zoals gezegd ga je nog steeds dezelfde kant op en ben je dus nog steeds op weg naar je doel, maar je hebt nu meer tijd om 'te overzien'. Je ziet de mooie omgeving langs de weg die je aflegt. Je heb veel plaats en ruimte om soms even te stoppen en uit te stappen om de omgeving in je op te nemen; "soms is even stoppen ook een vooruitgang."

 

Onverwachte situaties zullen er ook zijn en wellicht ook blokkades, maar door je lagere snelheid zie je ze eerder op je afkomen en kun je eerder en rustiger op de rem drukken om niet 'te crashen' (lees.: Een burn out). Je hebt ook meer oog voor mede weggebruikers en als je iemand tegenkomt die moeite heeft op zijn of haar pad, kun je deze persoon makkelijker helpen. Vergeet nooit dat een ander helpen ook een verrijking is voor jouw leven, als je dit maar in balans doet.

 

Ik denk dat we bovenstaande situatie allemaal wel kennen en inderdaad sommige mensen zitten heel lang onbekommerd op een snelweg. Begrijp me dan ook niet verkeerd, ik gun ze dit van harte. Maar ik denk dat het leven, de omgeving om je heen, zoveel meer te bieden heeft als je er rustig doorheen gaat. Elke meter wordt je gegeven, het is geen reis tegen de klok. Probeer hier dan ook ten volle van te genieten en heb aandacht voor elkaar. Het wordt er dan alleen maar beter op.

 

Note: Als ik deze teksten type probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met alle situaties van andere mensen, zoveel mogelijk als voor mij toereikend is. Als ik hierboven typ 'dat het leven geen reis is tegen de klok' ben ik mij ervan bewust dat er natuurlijk ook mensen in een laatste fase van hun levensweg zitten waarbij die zin misschien niet goed omschreven of beschreven is. En toch laat ik hem erin staan, omdat ik al vaker van dichtbij heb meegemaakt dat juist deze mensen enorm kunnen genieten van die kleine dingen waar je anders (te) hard langs heen zou zijn gegaan....

Omarm die kennis en zorg dat je nu geniet en beleeft.

Is een bewuster leven altijd een beter leven? Ik heb niet een éénduidig antwoord op deze vraag, omdat ik dit niet kan beoordelen en weten voor iedereen. Wel denk ik dat het beter is om bewuster te leven, ik denk namelijk dat je dit ook rust oplevert. Je hebt meer oog voor zaken die er toe doen in jou leven en je kunt ook beter beoordelen of een keuze die je hebt gemaakt wel de juiste is. 

Als ik op deze website iets probeer uit te leggen zal je merken dat ik dit vaak doe aan de hand van een visualisatie. Het is voor mij een manier om de gevormde teksten uit mijn hoofd duidelijk te krijgen voor jou als lezer. Daarnaast is er een leuke bijkomstigheid dat visualisatie ook een manier is om dichter bij jezelf te komen. Probeer dit maar eens: "Doe je ogen dicht en visualiseer nu dat je een prachtige grote vogel bent en heel vrij op de wind zweeft, door een mooi en groen paradijs met prachtige watervallen en kristal heldere meren..." "En, hoe voel je je nu?" Door deze visualisatie ben je rustiger geworden en 'land' je weer even terug in jezelf. Visualisatie kan je dus op een hele makkelijke manier helpen om je rust te vinden. (Dag)dromen is dus een prima methode om even een rust momentje te pakken tijdens een drukke dag. Ik gebruik het hieronder om je iets duidelijk te maken, lees maar eens verder.

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019