Veranderen

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Veranderen?

'Het gras bij de buren is altijd groener', een oud spreekwoord, maar de gedachten erachter is enorm actueel als je deze woorden plaatst bij 'het social media leven' van tegenwoordig. Een ander leven ziet er altijd zo goed en zonnig uit, maar is dat ook zo?

In mijn jonge jaren brak de 'thuis PC' net door en internet kwam tot bloei. Voor een rijksdaalder een half uur internetten in de bibliotheek was enorm interessant. Er was zelfs een boekje met de meest voorkomende domeinnamen en 'Googlen' was nog lang geen werkwoord.

Zelf ben ik altijd erg bedreven geweest in het volgen van de laatste nieuwtjes omtrent elektronica en dan met name op computergebied. Vele opkomende 'chat' en 'social media' heb ik dan ook mee mogen maken. Van chatboxen op o.a. de TMF website (toen nog een muziekzender), Hyves en MSN Messenger tot aan Facebook, Twitter en Instragram nu. Maar ook in het bouwen van een eigen persoonlijke webpagina waren we erg bedreven, in mijn ogen toen nog erg onschuldig, maar ook wij wilde al iets over onszelf vertellen aan andere.

Vandaag de dag lijkt het wel de norm geworden om de social media kanalen in te zetten om te laten zien hoe perfect leven we leiden. En of dit goed of fout is?... Ik denk niet dat het aan mij is om (dit) te (ver)oordelen. We hebben er zelf ook veel positieve ervaringen mee mogen beleven en ook vandaag de dag gebruik ik deze zelfde media om mensen om mij heen te bereiken. Dus om het te veroordelen terwijl ik er zelf ook gebruik van maak zou niet eerlijk zijn en ik ben zelfs van mening dat veroordelen ook niet altijd de beste weg is, maar hierkomen we misschien op een andere bladzijde nog wel eens op terug.


Maar missen we niet iets? Missen we niet de echtheid van de mens in het contact met elkaar, het overbrengen van je gevoel en zien wat een ander zegt, voelt of misschien eigenlijk wel zeggen wil? De lichaamstaal die zo bepalend is tijdens een gesprek, hoe iemand in het leven staat, hoe iemand zich zelf voelt. Woorden zijn maar woorden, ze worden pas krachtig als je jouw gevoel erbij deeld. 


Ik weet dat, nog voor de 'emoticons' (smiley's) massaal gebruikt werden, ik deze chatgesprekken vaak 'emotieloos' noemde en eigenlijk vind ik dat nog steeds. Ik kan namelijk met één gele smiley met een brede glimlach jou doen geloven dat ik erg vrolijk ben. Maar als je mij zou zien had je aangevoeld of misschien wel kunnen zien dat er een andere 'smiley' bij het gevoel/gesprek zou horen. 


Je kunt je dus verschuilen achter één klein simpel plaatje... Het zelfde plaatje wat je post op Facebook of Instagram met de meest perfecte foto van die dag. Het is dat plaatje wat laat zien wat we willen zijn, althans wat we een ander willen laten geloven wie we zijn. Er wordt steeds meer door andere bepaald wie jij moet zijn, wat de perfecte 'ik' is. Vaak moet je dus veranderen om mooi te zijn om wie je bent, maar waarom? Wat is die perfectie? Bestaat die wel en moet je dit wel willen zijn? Perfect zijn kan toch alleen maar door precies te zijn wie je zelf bent?

Mede deze gedachten hebben mij geïnspireerd voor onderstaand gedicht; "Ben wie je wilt zijn en word wie je was."      

"Ben wie je wilt zijn en word wie je was"

Ben wie je wilt zijn en word wie je was

Nu begint het genieten, het leven begint nu pas

Geef gehoor aan wat er in je leeft, geef gehoor aan dat gevoel
Alleen jij kunt hier vorm aan geven, streef altijd naar dit doel

Het zorgt dat je straalt, het zorgt dat je lacht
Het leven is zoveel mooier,
misschien nog wel veel mooier dan verwacht

Kom uit je schulp, je zult er door worden verrast
Door je eigen leven te leven, het leven wat jou past

Het is nooit te laat, om te worden wie je bent
Alleen jij kunt dit doen, omdat jij jezelf het beste kent

En wees niet bang voor de reacties om je heen,
Een beter leven dan je eigen leven, dat is er nu eenmaal geen

Echte vrienden zullen je blijven steunen, ook familie en mensen die je kent

Omdat ze jou gelukkig zien en weten dat je mooi bent, juist om wie je bent

Leef nu jouw weg, leef met de mensen om je heen en geniet

Dat maakt de tijd mooi die je nog krijgt, zolang is deze doorgaans niet.

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019