Vergeven

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Vergeven

Even heb ik mij afgevraagd of ik onderstaande tekst niet te negatief heb geschreven, hoewel deze niet zo bedoeld is. Alleen soms moet je het negatieve ervan wel eens benoemen om het van het positieve te kunnen scheiden. Klinkt eigenlijk logisch toch? Pas als je weet wat je dwars zit kun je dit specifieke deel aanpakken en oplossen, daarna kun je het overige positieve deel oppakken en voor je uitspreiden om je eigen geluk 'maken' en te delen met anderen.

Mijn doel met deze website is juist om zoveel mogelijk obstakels op onze weg positief te benaderen, omdat ik ervan ben overtuigd dat je met positieve energie verder komt dan met een negatieve benadering. En "nee" ik wil de obstakels zeker niet verbloemen (juist niet), maar ik denk dat je met 'zelf medelijden' niet veel verder komt. Wel kun je door in je eigen verdriet of boosheid 'te kruipen' uiteindelijk ervoor zorgen dat de pijn ervan afneemt en daar gaat deze blog over.

"Vergeven is niet vergeten, vergeven is wel accepteren."

Zorg dat je vergeeft. Niet persé omdat dit erg nobel klinkt, maar door te vergeven zwak je het beladen gevoel van het onderwerp af. Om deze zelfde reden moet je jezelf ook geen verwijten maken. Als je toch vindt dat jou persoonlijke verwijten terecht zijn, vergeef jezelf dan voor deze 'zonde'. Of zoek degene op waarbij je denkt een zonde begaan te hebben en vraag om deze vergevenis. Alleen zo zul je hetgeen kunnen accepteren wat jou het gevoel van schaamte, boosheid of teleurstelling geeft. Dit geldt eventueel natuurlijk ook voor de andere persoon. 


Accepteren van de situatie is het beste begin voor het starten van een nieuwe tijd. En natuurlijk weet ik niet wat jou is overkomen en weet ik ook niet hoe groot jou verdriet hierover is. Ziezo kan iemand veel pijn ervaren bij iets wat voor een ander misschien maar een klein 'onderwerp' lijkt. Geef het probleem, de pijn of het verdriet van een ander dan ook nooit geen waarde mee, maar vraag aan degene wat hij of zij zelf vindt en/of voelt.

Maar hoe groot het gevoel van verdriet ook is, als je het niet vergeeft zul je het ook nooit kunnen accepteren. En hoe vervelend het ook is, de tijd zul je nooit terug kunnen draaien, je zult alleen het (bijna letterijke) beladen gevoel kunnen 'afgooien'. En helaas; "tijd heelt niet altijd alle wonden." Ik denk zelfs dat tijd geen één wond heelt. Wel kun je een wond heel goed afdekken en onzichtbaar maken voor jezelf en de buitenwereld, maar de innerlijke pijn zult je altijd blijven ervaren zolang de wond open blijft.

En ja, soms denk je dat je alles weer op rolletjes loopt, waarom zou je dan opnieuw alles weer moeten beleven, weer die pijn moeten voelen en weer de confrontatie ermee aan moeten gaan? En dat is nu dus precies het antwoord op jouw eigen vraag...

Je voelt nu niets/je ervaart nu geen pijn of boosheid is je oordeel, maar als je er aan terug denkt doet het je weer heel veel verdriet... De pijn die je hebt weggestopt blijft je zeer doen en blijft altijd aan je knagen zolang je dit niet goed verwerkt (soms zal je lichaam dit zelfs uiten in fysieke klachten). Waarom zou je anders verdriet of boosheid voelen als je naar dit stukje verleden kijkt? Enkel door het te accepteren zal de boosheid/het verdriet ervan afnemen.

Vergeven kan op verschillende manieren en dit zal voor iedereen anders zijn, maar zorg er eerst voor dat een situatie voor jouw te overzien is. Ga er in alle rust naar 'kijken' en weet wat je wilt vergeven. Natuurlijk mag en kan je hierbij ook hulp vragen aan iemand die bij je staat of misschien wel via professionele (para)medische hulp. Vergeven van een beladen situatie zal niet altijd 'vandaag of morgen' lukken, het is een traject die je bewandelt, maar je kunt in deze genoemde tijd wel beginnen met de start hiervan. "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd" en ook een kleine glimlach in een dag kan al een prachtige geleefde dag zijn!

En onthoudt: "Vergeven is niet vergeten, vergeven is wel accepteren."

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019