Vertrouwen

Blogboek
'Jouw weg naar geluk'

Reis je met mij mee?

Vertrouwen

Guus Meeuwis zong er al over in één van zijn liedjes: "Vertrouwen is de basis, de sleutel naar geluk". Het is trouwens wel mooi om te zien hoe vaak dat er wijsheden in zinnen, citaten of spreuken te vinden zijn. Zelfs soms in 'tegeltjes wijsheden' kom je waarheden tegen. Het zijn dan niet de woorden die de kracht meegeven aan een tekst, maar het gevoel waarmee ze gezegt zijn of worden.

 

Een aantal toepasselijke citaten:


Marcus Aurelius:

"Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken."

 

Mahatma Gandhi:

"Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker."

 

Dalai Lama:

"Als je met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan zeer goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin u op te winden. Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut u op te winden."

"Jouw lichaam maakt jou niet ziek, dat doet hooguit je gedachten."


Vertrouwen is de basis van een beter leven, ongeacht in welke periode je van jouw leven verkeerd en ongeacht welk geloof of overtuiging je belijd. Vertrouwen kent vele facetten, maar ze komen veelal op hetzelfde neer; het loslaten van je gedachten.

Voorbeeld: Als je iemand ontmoet die je nog niet kent zal je gedachten een oordeel geven of jij deze persoon durft te vertrouwen of niet. Je zal dit doen op basis van zijn of haar uiterlijk. Hoe is hij of zij gekleed, komt deze persoon verzorgd over enz. enz. Natuurlijk kent elke situatie ook weer haar eigen 'regels'. Kom je als vertegenwoordiger bij een bouwbedrijf aan zal je met casual kelding een goed vertrouwen uitstralen. Kom je als vertegenwoordiger bij de directie van een bank aanzetten zal je eerder vertrouwen winnen met een 3-delig pak en een stropdas.


Jouw gedachten vormt een oordeel over de situatie (Marcus Aurelius: "Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken"), niet jouw gevoel. Als je bij het moment stilstaat en de gedachten loslaat zal je juist op basis van je gevoel een oordeel maken (Mahatma Gandhi: "Stilte verlicht je levenspad, door niet te spreken, zie je duidelijker"), deze heeft dan niets te maken met het uiterlijk van iemand, maar met de 'klik' (de verbondenheid) die je met iemand hebt.

Een ander facet van vertrouwen gaat over 'het vertrouwen in jezelf'. Sporttrainers hoor je vaak zeggen: 'Geloof in jezelf!' Alleen deze tip is al goud waard natuurlijk, maar helaas ook weer niet 100% waar. Eigenlijk zouden ze moeten zeggen: "Vertrouw op je eigen kunnen." Voorbeeld: Als je in een rolstoel zit zal het moeilijk worden om 5 meter ver te springen, net als een verspringer in zijn of haar sport doet, hoeveel je er ook in gelooft. Wel kun je verder komen door in jezelf en jouw eigen 'kunnen' te vertrouwen. Misschien heb je met jouw 'kunnen' wel veel mensen om je heen verzameld die je graag helpen om deze 5 meter te overbruggen of misschien verzin je door jouw 'kunnen' wel een apparaat die je helpt om deze uitdaging aan te gaan. Je zult allebei het zelfde doel bereiken door te vertrouwen op jouw eigen mogelijkheden.
 

Hoor ik je daar zeggen: "Ja, maar 'geholpen worden bij het verspringen is toch tegen de regels"…? Dan herinner ik je graag aan bovenstaande tekst. Die 'regels' hebben we namelijk zelf verzonnen met onze gedachten… Laat je deze gedachten los, dan laat je de verzonnen regels ook los, wordt je vizier breder en kun je toch je doel bereiken.

En mocht er geen 'oplossing' zijn, komen we terug bij de woorden van Dalai Lama: "Als je met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan zeer goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin u op te winden. Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut u op te winden." Accepteer de emotie van een evt teleurstelling, maar blijf niet hangen in de gedachten dat je iets niet kunt, er zijn zoveel andere mooie dingen die jij wel kunt en misschien nog wel vele malen beter dan die verspringer. Alleen door het loslaten van jouw gedachten zal je jouw kansen gaan zien. Ook daar mag je op vertrouwen.


Zo werkt het ook in het leven; Laat je niet leiden door je gedachten, maar leer te vertrouwen op je gevoel en lichaam. Het 'donkere bos' waar je al die tijd met veel angst naar hebt gekeken, wordt een stuk vriendelijker en mooier. Het wordt letterlijk natuurlijker, je kunt nu 'de regels' van het leven gaan volgen, die zullen je verder brengen en je pad verlichten.

Weer genoeg filesofisch geteuter gehoord? Even terug naar je gedachten dan, voorruit… haha In de praktijk wil het zeggen dat je kunt gaan vertouwen op je lichaam. Jouw lichaam en gevoel zullen je altijd de juiste weg opsturen, maar het is wel belangrijk dat je ernaar leert luisteren en het leert vertrouwen. Jouw lichaam maakt jou niet ziek, dat doet hooguit je gedachten (stress, depressie enz). Jouw lichaam zal er altijd op gefocust zijn om zo sterk mogelijk te zijn en je kunt haar hierbij helpen door in harmonie te leven. Geeft het optijd rust, maar zorg ook voor voldoende in- en ontspanning.

 

Deze tip is ook voor mensen die een (lichte; ik ben geen psychiater of dokter…) dwangneurose ontwikkeld hebben (door misschien wel een drepressie of een stress moment in je leven). Er is niemand die jou straft als je niet voldoet aan jouw 'dwang', ook je lichaam niet, echt niet. En natuurlijk snap ik dat je niet van vandaag op morgen van je dwangneurose af zult zijn door deze woorden, maar (en daar is hij weer…) "vertrouwen is de basis" vanaf waar jij kunt gaan bouwen ("de sleutel naar geluk").

Ik wens je heel veel geluk en kennis toe in het 'los laten' en 'het vertrouwen' in jouw kunnen en lichaam.

© All rights reserved - www.jouwwegnaargeluk.nl - 2019